Blaren

Een veel voorkomend probleem bij sporters zijn blaren. Tegen druk en wrijving verdedigt de voethuid zich door eeltvorming. Hevige wrijving geeft echter een soort noodmaatregel door blaarvorming.

Eerste hulp bij een blaar
Het doel van de eerste hulp bij een blaar is 3-voudig

 • Beperken van het infectierisico.
 • Verminderen van pijn en ongemak.
 • Versnellen van het genezingsproces.

Een blaar is een lichte blessure die je in principe volledig zelf kan verzorgen.

Gesloten blaar:
Wanneer de blaar niet hindert
gewoon zo laten om onnodig gevaar op infectie te voorkomen. De blaar kan afgeplakt worden met een tweedehuidpleister (Compeed of Second Skin) of dakpansgewijs afgeplakt worden met brede leukoplast of sporttape.

Wanneer ze wel hindert bij het sporten, handelen als volgt:

 • Ontsmet de blaar met een niet prikkelend ontsmettingsmiddel
 • Prik met een ontsmette / steriele naald (of blarenprikker) in de basis van de blaar op verschillende plaatsen; houdt hierbij de naald evenwijdig met de huid.
 • Duw met een steriel kompres het vocht uit de blaar.
 • Ontsmet opnieuw met een ontsmettingsmiddel.
 • Dek af met een tweedehuidpleister (Compeed of Second Skin) of dek de blaar dakpansgewijs af met brede leukoplast of sporttape.

Open blaar:

 • Ontsmet de wond en de omgeving van de blaar.
 • Knip de loshangende huiddeeltjes weg met een steriele schaar.
 • Ontsmet de wond nogmaals.
 • Dek af met een tweedehuidpleister (Compeed of Second Skin) of dek de blaar dakpansgewijs af met brede leukoplast of sporttape.

Preventie
De gouden tip bestaat niet. Iedereen krijgt wel eens blaren ook
de perfect getrainde sporter.
Goed passende schoenen en sokken zonder naden zijn erg belangrijk. Voorkom glijden en
"glippen" in de schoen en plooien in de sokken. Train geleidelijk naar een hoger niveau zodat ook de huid kan ontwikkelen. Vooraf met sporttape de kwetsbare delen tapen (creëer geen nieuwe zwakke plekken door tapeplooien). Was de voeten met koud water waardoor de huid steviger wordt. Individueel kan men baat hebben bij kamferspiritus, talkpoeder, vaseline en andere voetmiddelen.

Preventief tapen
Tapen gaat het beste met sporttape van 3,5 cm breed. Dat is stevig, voegt zich makkelijk en heeft een goede kleefkracht. Bovendien is het eenvoudig in smallere stroken te scheuren als je dat wilt. Met brede leukoplast gaat het eventueel ook wel maar niet zo mooi strak.

Preventief tapen tegen blaren doe je in één laag. Je begint voorbij de kwetsbare plek. De tweede strook overlapt de eerste een klein beetje. Afhankelijk van het te tapen onderdeel blijf je stroken “dakpansgewijs” doorplakken tot je de kwetsbare regio voorbij bent.

Zorg dat er geen plooien of kieren ontstaan. Als je een “bocht” wil maken kan je de tape eventueel een beetje met een schaar inknippen. De lengte van de stroken moet zodanig zijn dat de uiteinden op een niet schurende plaats zitten. Het einde van de tape zijn de nieuwe risicogebieden voor blaren. Als je bang bent dat de uiteinden van de stroken gaan oprollen kan je eventueel een afdekstrook hierover aanleggen.

Compeed Blaarpleisters

Compeed Blaar producten worden aangebracht op de blaar en werken als tweede laag op de huid, waardoor druk en pijn worden verlicht en de blaar wordt beschermd tegen water, vuil en bacteriën. Compeed zal op elk moment van de ontwikkelingsstadia na het aanbrengen op de blaar beginnen te werken, echter hoe eerder het wordt aangebracht, hoe sneller de blaar zal herstellen.

Compeed Blaarpleisters zijn gemaakt van 'Hydrocolloïd'-materiaal dat blaren effectief behandelt door het wondvocht vast te houden waardoor je het ontstaan van een korstje helpt voorkomen.

Compeed creëert de optimale omgeving voor het herstel van de wond die:

 • het lichaamseigen herstelmechanisme ondersteunt.
 • de zenuwuiteinden beschermt zodat de pijn direct verlicht wordt.
 • het herstel versnelt.