Droge Voeten

Droge of extreem droge voeten is een veel voorkomend probleem. Ongeveer één op de drie mensen heeft er last van. Op hogere leeftijd heeft zelfs 60% last van droge voeten.

Bij (extreem) droge voeten is de huid ruw, schilferig en gevoelig. De huid jeukt, trekt, spant en is overgevoelig op plekjes waar snel vouwen en kloven komen. Dit wijst er duidelijk op dat de natuurlijke beschermlaag van de huid is verdwenen of in ieder geval niet meer naar behoren functioneert. Deze natuurlijke beschermlaag wordt voornamelijk gevormd door de talgkliertjes. Samen met het water uit de zweetkliertjes vormt het een soort emulsie. Door de combinatie van talg, zweet en organische zuren heeft dit laagje ook een belangrijke antibacteriële werking. Waardoor de groei van ziektekiemen op de huid geremd worden.

Wat zijn de oorzaken van een droge voethuid? 
Een droge huid kan worden veroorzaakt door een groot aantal aangeboren oorzaken zoals hormoonschommelingen, ziektes als psoriasis of diabetes. Er zijn ook veel externe invloeden op de vochthuishouding: hitte, kou, vocht, agressieve reinigingsmiddelen, chemotherapie of straling.

Met name in de winter heeft de huid moeite met de relatief lage luchtvochtigheid in de atmosfeer, de droge centrale verwarming en de kou. Ook in de zomer kunnen klachten ontstaan, omdat zon en airconditioning een negatieve invloed hebben. Het kan ook zijn dat een droge huid veroorzaakt wordt door eczeem, dan kan je het best even naar de huisarts gaan.

Behandeling van de droge huid
De verzorging van een droge huid kost veel tijd en duurt soms levenslang. De huid moet iedere dag worden ingesmeerd met een crème. Het beste moment is voor het slapen gaan of direct na het douchen. Meestal zie je al na een paar dagen verbetering. De huid is minder schilferig, jeukt minder en is soepeler.

Ureum voor de extreem droge voethuid. Voor de extreem droge voethuid kan het best een crème gebruikt worden met het bestanddeel ureum erin. Klinische studies hebben aangetoond dat ureumtekort in de huid een belangrijke oorzaak is van een droge huid. Ureum heeft een effectieve waterbindende functie. Daarnaast onderdrukt ureum de toename van huidcellen, helpt tegen jeuk, sluit de huid af, werkt antibacterieel en verhoogt de elasticiteit. Ureum voorkomt ten slotte het dikker worden van de huid en is juist daarom zo goed voor voeten.

Naast vocht toevoegen, moet ook voorkomen worden dat de huid uitdroogt. Dat betekent goed beschermen tegen kou en temperatuurswisseling en zeepvrije reinigingsproducten gebruiken.

Een keer per week scrubben helpt om de dode huidcellen versneld te verwijderen en simuleert de celvernieuwing.

Verzorging van de voethuid
Om de voethuid in een goede conditie te houden is het van belang deze regelmatig in te smeren. Klik hier om te gaan naar de producten voor de dagelijkse voetverzorging of de producten voor de gekloofde huid.