Ingroeiende Nagels

Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingroeiende teennagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken.

De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:

Behandeling van ingroeiende nagels:
Een ingroeiende nagel kan over het algemeen goed door de pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt, en de nagel drukvrij gelegd. Als de nagel in blijft groeien is er de mogelijkheid om een nagelbeugel te plaatsen. Deze beugel zorgt er voor dat de nagel langzaam (pijnloos) in de goede vorm wordt getrokken. Behandeling door de pedicure kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen.

Nadat de pedicure de nagel drukvrij heeft gelegd, dient u uw zere teen in de gaten te houden. Als er pijn en roodheid ontstaat moet u dagelijks een druppeltje betadine jodium of een ander ontsmettend middel in de nagelwal laten vallen. Dit voorkomt dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt.