Schimmelnagels (Kalknagels)

Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele / bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.

In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen - bijvoorbeeld diabetici - hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.

Hoe ontstaan schimmelnagels?
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna's. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen?
De kans op een schimmelinfectie wordt groter bij:

Een te vochtige huid:

Overmatig zeepgebruik:

Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

Wanneer is het een schimmelinfectie?
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is ge´nfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden.

Met het blote oog is het heel moeilijk om vast te stellen of het om een schimmelinfectie gaat. Daarvoor moet er een stukje van de nagel onderzocht worden in een laboratorium.

Behandeling van Schimmelnagels
Als er een schimmelinfectie is vastgesteld kunt u kiezen voor een orale of lokale behandeling.

Orale behandeling (medicijnen)
Voor de orale behandeling kan de huisarts of dermatoloog u een geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie kunnen bestrijden. Een ondersteunende behandeling door een pedicure is van belang. Deze behandeling bestaat uit het dunner fraisen van de nagels waardoor de nagels weer kunnen groeien, wat de genezing bevordert. Ook is het van belang dat u al uw schoenen behandelt met een schimmeldodende talgpoeder zodat de kans op herinfectie minimaal is.

De schimmeldodende geneesmiddelen zijn erg duur en voor veel mensen is het bezwaarlijk deze te gebruiken, daarom wordt er in veel gevallen gekozen voor een lokale behandeling.

Lokale behandeling
Een lokale behandeling bestaat uit het druppelen, lakken of insmeren van de schimmelnagels met een schimmelwerend of schimmeldodend product. De frequentie waarmee u dat moet doen is afhankelijk van het product dat u kiest.

Ook hier is een ondersteunende behandeling door een pedicure is van belang. Deze kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, waardoor het schimmeldodend product goed zijn werk kan doen.
Het is ook belangrijk om al uw schoenen te behandelen met een schimmeldodende talgpoeder zodat de kans op herinfectie mimimaal is.

Een geruststelling tot slot
Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel kan het zijn dat u in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. U ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last of pijn meer bezorgt.

Verzorging van de voethuid
Om deze schimmelinfectie te bestrijden zijn er verschillende schimmelwerende producten.

Daktarin Nagellak

Daktarin Nagellak behandelt kalknagel.
Breng een- tot tweemaal per dag een laagje Daktarin Nagellak aan op de aangetaste nagel(s) en/of het nagelbed. Laat goed drogen.
Reinig de nagel voor elke nieuwe toepassing grondig met aceton (geen nagellakremover). Zo vermijd je dat de aangebrachte lagen te dik worden en dat Daktarin de nagel niet meer kan bereiken. Knip de ge´nfecteerde nagel(s) regelmatig zo kort mogelijk af of vijl ze dun. Hou de behandeling vol gedurende 7 Ó 8 maanden.

Daktarin« Nagellak bevat het schimmeldodende middel miconazole. Raadpleeg eerst je arts.

   
  Onderstaande producten kunt u gebruiken voor de behandeling van de schoenen


Daktarin Strooipoeder

Daktarin Strooipoeder behandelt voetschimmel, maar is ook praktisch om je schoenen en sokken schimmelvrij te maken. Strooi tweemaal per dag een beetje poeder over de letsels en de huid eromheen uit, of eenmaal per dag als je het poeder samen met de crŔme gebruikt. Was de aangetaste plekken zorgvuldig, haal losse schilfers weg en droog je voeten zorgvuldig af vooraleer het poeder aan te brengen en uit te wrijven. Behandel ook de zones tussen je tenen en je voetzool. Was nadien zorgvuldig je handen en trek schone sokken aan zodat je jezelf niet opnieuw besmet en de huid sneller geneest.

Strooi tijdens de behandelingsperiode ook eenmaal per dag poeder in je kousen en schoenen om herbesmetting door achtergebleven schimmelsporen te voorkomen. Ga nog minstens 10 dagen door met behandelen nadat de symptomen zijn verdwenen. Een gemiddelde behandeling duurt 2 tot 6 weken, afhankelijk van de omvang en plaats van de aandoening.

Daktarin Strooipoeder bevat het schimmeldodende middel miconazolenitraat.


Lamisil Spray
Extra handig in gebruik

Lamisil« Spray is erg handig in gebruik en een hygiŰnische manier om het product aan te brengen. Bovendien werkt Lamisil« Spray verkoelend bij jeuk. Met Lamisil« Spray hoef je voetschimmel slechts 7 dagen te behandelen met een aanbrengfrequentie van 1 keer per dag.