Voetschimmel (of Zwemmers Eczeem)

Huidschimmel wordt ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd. Veel mensen hebben last van deze (jeukende) huidaandoening. Voorkom dat u besmet raakt! Bezoek regelmatig een pedicure, deze kan in een vroeg stadium schimmel herkennen. Zo kan een eenvoudige behandeling afdoende zijn.  

Hoe herkent u huidschimmel (zwemmerseczeem)  
Schimmelinfecties komen veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten. Een huidschimmel aan de voeten is meestal eerst zichtbaar door losse velletjes en kloofjes tussen de tenen. Dit brengt jeuk en een onaangename geur met zich mee. Het kan uitbreiden over de volledige voetzool en de gehele voet. Op de wat drogere huid doet het zich vaak voor in de vorm van blaasjes, met vervelling als gevolg. 

Wat is de oorzaak van huidschimmel?
Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen. Het passen van schoenen met blote voeten alsook overmatige zweetvoeten zijn een risico. Kennelijk speelt een verminderde weerstand van de huid een rol. Dit kan het geval zijn tijdens of na een ziekteperiode. Anderzijds zal te regelmatig wassen en veelvuldig gebruik van zeep de PHwaarde van de huid (de zuurtegraad) verstoren. Ook het niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

De behandeling van de voethuid
In een vroeg stadium kan behandeling met anti schimmelzalf of poeder nog afdoende zijn. De voeten behandelen met een schimmelwerende zalf. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zichzelf telkens opnieuw besmet. Deze behandeling moet voldoende lang volgehouden worden. Zelfs wanneer men denk van de schimmelinfectie bevrijd te zijn, kan men best de behandeling nog een tijdje voortzetten. Dit om er zeker van te zijn dat er geen sporen achterblijven en zo de infectie snel weer uitbreiden kan.

In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

De pedicure
Eigenlijk is een regelmatig bezoek aan de pedicure een 'must' wanneer u wilt voorkomen dat een schimmelinfectie zo uit de hand loopt dat niet alleen uw huid maar ook uw nagels aangetast raken. De pedicure inspecteert uw voeten en geeft adviezen om de voeten en voethuid in optimale conditie te houden.

Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfectie.

Verzorging van de voethuid
Om deze schimmelinfectie te bestrijden zijn er verschillende schimmelwerende producten.

Daktarin Crème
Voetschimmel behandel je eenvoudig en doeltreffend met Daktarin Crème.

Daktarin Crème Smeer de crème tweemaal per dag tot ongeveer twee centimeter rondom de geïnfecteerde plekken. Herhaal de behandeling gedurende 2 tot 6 weken. Blijf minstens nog een hele week behandelen nadat de infectie verdwenen is.

Daktarin Crème bevat het schimmeldodende middel miconazolenitraat.


Daktarin Strooipoeder
Daktarin Strooipoeder behandelt voetschimmel, maar is ook praktisch om je schoenen en sokken schimmelvrij te maken. Strooi tweemaal per dag een beetje poeder over de letsels en de huid eromheen uit, of eenmaal per dag als je het poeder samen met de crème gebruikt. Was de aangetaste plekken zorgvuldig, haal losse schilfers weg en droog je voeten zorgvuldig af vooraleer het poeder aan te brengen en uit te wrijven. Behandel ook de zones tussen je tenen en je voetzool. Was nadien zorgvuldig je handen en trek schone sokken aan zodat je jezelf niet opnieuw besmet en de huid sneller geneest.

Strooi tijdens de behandelingsperiode ook eenmaal per dag poeder in je kousen en schoenen om herbesmetting door achtergebleven schimmelsporen te voorkomen. Ga nog minstens 10 dagen door met behandelen nadat de symptomen zijn verdwenen. Een gemiddelde behandeling duurt 2 tot 6 weken, afhankelijk van de omvang en plaats van de aandoening.

Daktarin Strooipoeder bevat het schimmeldodende middel miconazolenitraat.


Lamisil Once

De snelste behandeling tegen voetschimmel!

Met Lamisil Once ben je met slechts één behandeling van je voetschimmel af. De geloplossing smeer je eenmalig op beide voeten. Een uniek filmlaagje zorgt vervolgens tot 13 dagen lang voor een effectieve behandeling.

Makkelijk en snel!


Lamisil Crème
Met Lamisil® Crème maak je voeten weer zomerklaar!

Lamisil® Crème zorgt met minder keer smeren voor een effectieve behandeling. Lamisil® Crème bestrijdt voetschimmel met slechts 7 dagen behandelen. Met maar 1 keer smeren per dag. De Crème werkt verzachtend en verzorgend.


Lamisil Spray
Extra handig in gebruik

Lamisil® Spray is erg handig in gebruik en een hygiënische manier om het product aan te brengen. Bovendien werkt Lamisil® Spray verkoelend bij jeuk. Met Lamisil® Spray hoef je voetschimmel slechts 7 dagen te behandelen met een aanbrengfrequentie van 1 keer per dag.