Wintervoeten

Wintervoeten en -handen behelzen meer dan alleen koude voeten of handen, het is een zeer pijnlijke huidaandoening. De voeten of handen zwellen op, kleuren rood of blauw, jeuken en voelen pijnlijk aan. In sommige gevallen kan het zelfs zo hevig zijn, dat er blaarvorming optreedt.

Wat is de oorzaak van wintervoeten?
De oorzaak van wintervoeten en -handen moet voornamelijk gezocht worden in een verslechterde bloedcirculatie. Bij een gezonde circulatie laten de kleine vaten bij kou minder bloed door, zodat er ook minder bloed naar de huid gaat. De lichaamstemperatuur blijft dan op peil. Als de lichaamstemperatuur daalt, moeten de vaatjes opengezet worden. De huid wamt dan weer op. Bij wintervoeten en -handen knijpen de grote vaten na kou samen en de kleinere vaten gaan maximaal openstaan. Gevolg is dat de huid rood wordt en gaat gloeien.

Wintervoeten en -handen komen vooral voor aan tenen en vingers, maar ook voeten, benen, neus, kin, ogen en andere plekken kunnen getroffen worden. Door de mindere doorbloeding wordt het lichaamsdeel koud. Het extra bloed dat wordt aangevoerd om de lichaamsdelen te verwarmen raakt niet door de vernauwde bloedvaten en kan zich ophopen. Hierdoor kunnen de bloedvaten en het omliggende weefsel beschadigd raken, met rode zwellingen en bijbehorende klachten als gevolg. Niet alleen de kou en vochtigheid kunnen wintervoeten en -handen veroorzaken. Ook sommige geneesmiddelen als betablokkers (tegen hoge bloeddruk) kunnen een impuls geven aan het ontstaan ervan. Mensen die lijden aan reuma artritis of diabetes mellitus zijn extra gevoelig voor wintervoeten en -handen.

Hoe kunnen wintervoeten worden tegengegaan?
Kou en vochtigheid zijn de grote boosdoeners. Het beste en gemakkelijkst is dus om kou te mijden, maar dit is niet altijd mogelijk. Zorg dus voor een goede bescherming door warme kleding, schoenen en handschoenen te dragen. Draag schoenen en handschoenen die ruim zitten, om een goede doorbloeding van de ledematen te garanderen. Ook moeten schoenen en handschoenen goed droog zijn. Er zijn speciale thermohandschoenen en -sokken in de handel die uiterst geschikt zijn voor deze problemen.

Wisselbaden
Wisselbaden kunnen de bloedcirculatie verbeteren. Begin met een warm bad (ongeveer 38 graden). Ga daar ongeveer twee minuten inzitten en pak dan gedurende twee minuten een koud bad. Vervolgens weer warm en dan weer koud. Ga zo door en eindig altijd met een koud bad. Het is wel verstandig het badwater af te meten met een badthermometer, zodat er nooit een te heet bad genomen wordt. De douche is ook prima geschikt voor het toepassen van deze methode. Een verwarmende pakking en een voetmassage kunnen de voeten extra prikkelen, zodat de bloedvaten weer verwijden.

Geneesmiddelen
Vaak zijn wintervoeten en -handen na goede zorg in 3 weken geheel genezen. Zie je geen verbetering, dan moet je een huisarts raadplegen. Deze zal een crème voorschrijven, die de doorbloeding verbetert. Daarnaast bestaan er ook een aantal geneesmiddelen die de oppervlakkige huidvaten openzetten. Maar deze geneesmiddelen zijn niet zonder bijwerking en worden om deze reden dan ook niet vaak voorgeschreven.

Verzorging van de voethuid
Voorkomen is dus beter dan genezen. Het beste is dan ook om al met extra verzorging te beginnen, voordat de winter zijn intrede heeft gedaan. Heel wat ellende kan dan worden voorkomen.