Wratten

Een wrat is een uitgroeisel van de huid. Er zijn verschillende soorten wratten.
Er zijn 2 soorten voetwratten. De doornwrat groeit in de diepte en is pijnlijk. De mozaÔekwrat breidt zich oppervlakkig uit.
 

Hoe ontstaan voetwratten?
Een wrat ontstaat door besmetting met een virus het humaan papillomavirus. Verschillende typen van dat virus zorgen voor verschillende soorten wratten.

Het virus verspreidt zich door het hele lichaam. Wie eenmaal besmet is met het virus, kan daardoor ook wratten op andere plaatsen krijgen. Krabben, vocht en nagelbijten vergroten de kans op besmetting. De meeste wratten verdwijnen vanzelf, doordat het lichaam afweerstoffen vormt tegen het virus. Deze afweerstoffen bieden levenslang bescherming tegen infecties met hetzelfde type virus.

Vooral kinderen en jongeren hebben last van voetwratten. Besmetting vindt vooral plaats in sportzalen, zwembaden en gemeenschappelijke douches. 

Is het een voetwrat of een likdoorn?
De voetwrat gaat met een sterke verhoorning gepaard. Daarom wordt ze nogal eens met een likdoorn verward. Bij een wrat groeien kleine bloedvaatjes mee, die bij het wegsnijden zullen bloeden. Hier wordt snel duidelijk dat het niet om een likdoorn gaat. Een wrat zal pijnlijk zijn bij zijdelingse druk, een likdoorn bij verticale druk. Voetwratten kunnen erg pijnlijk zijn bij het lopen, omwille van het lichaamsgewicht.

65% van alle voetwratten verdwijnen binnen 2 jaar vanzelf. Afwachten loont dan ook de moeite, zo lijkt het. Toch kunnen door zelfbesmettende ziektekiemen wratten jarenlang blijven bestaan. Er is geen enkele indicatie, niet op basis van leeftijd, levensstijl, hygiŽne of anderszins, die kan voorspellen hoelang het duurt voordat de voetwratten vanzelf verdwijnen.

Behandeling van de voetwrat
Niet alle wratten hoeven dus noodzakelijkerwijze behandeld te worden. Afwachten en niets doen is ook een vorm van therapie. Bij pijn, functieverlies, esthetische bezwaren is het wel nodig de wrat te behandelen.

De verschillende behandelvormen:

Daarnaast zijn er nog allerlei alternatieve therapieŽn en huismiddeltjes tegen wratten verkrijgbaar. De grote hoeveelheid therapiemogelijkheden geeft al aan, dat er blijkbaar geen afdoende behandeling voorhanden is.

Verzorging van de voethuid
Om deze virusinfectie te bestrijden zijn er verschillende vloeistoffen op de markt.

WratX
WratX is een nieuwe, effectieve wratten behandeling voor kinderen en volwassenen. Wratten op handen en romp maar ook voetwratten kunnen met WratX behandeld worden.

Het actieve bestanddeel, mierenzuur, wordt direct in de wrat opgenomen en droogt de wrat in tot de kern. Het lichaam stoot vervolgens de wrat af en de wrat verdwijnt blijvend, zonder littekens achter te laten.

Je gebruikt WratX wekelijks tot de wrat verdwenen is. Het aanstippen kost je slechts ťťn seconde per wrat. De behandeling met WratX is pijnloos, mits correct gebruikt.


Duofilm
Deze applicatievloeistof tegen wratten heeft een hoornlaag loswekende werking. Zo tast Duofilm het weefsel van de wrat aan. Tijdens de behandeling laat het weefsel geleidelijk los.