Zweetvoeten  (Hyperhydrose)

Zweet is een geurloze, heldere, waterige vloeistof met verschillende bestanddelen. Zweetklieren bevinden zich overal op het lichaam. Ze verzorgen de water- en temperatuurhuishouding in het lichaam. We spreken van hyperhydrose bij overdreven transpireren van de huid door een over functioneren van de zweetklieren.
Zweetklieren aan de handpalmen, oksels en voetzolen reageren erg gevoelig op emoties.

Bij zweetvoeten is het niet het zweet zelf dat stinkt, maar de reactie van het zweet met de bacteriŽn, schimmels en andere ziektekiemen in de schoenen, sokken of op de huid.

Zweetvoeten kunnen veroorzaakt worden door:

Behandeling van Zweetvoeten
Basisregels om zweetvoeten te behandelen bestaan uit wassen, verzorgen en zorgen dat geurtjes gemaskeerd of geabsorbeerd worden door speciale producten.

Om te beginnen moeten zweetvoeten dagelijks worden gewassen met een speciale zeep. Gewone zepen tast de beschermende hydrolipide mantel aan en kan daardoor het zweetprobleem verergeren. Zweet, vuil en ziektekiemen kunnen het beste met water en vloeibare pH-neutrale zeep worden gereinigd.

Wisselbaden, met een warm bad (ongeveer 40 graden) en een koud bad, kunnen ook helpen. Eerst de voeten in het warme water, direct daarna in het koude, dit afwisselen tot u geen echt verschil meer voelt. Het is wel verstandig het badwater af te meten met een badthermometer.

Nog effectiever zijn salie voetbaden. Hiervoor kunt u sterke saliethee maken van 3 eetlepels gedroogde salie. Dit 20 minuten tot een half uur laten trekken en toevoegen aan het voetbad. Minstens 20 tot 30 minuten met de voeten in het bad blijven zitten.

Droog de voeten vooral goed af na het wassen of de voetbaden, dat is belangrijk om schimmels en de ziektekiemen de baas te blijven. Daarnaast stimuleert stevig afdrogen de doorbloeding.

Verzorging van de Voethuid
Wat kunt u verder nog doen:

PediSpray
PediSpray is al jaren de nummer 1 bij zweetvoetengeur en stinkschoenen. Binnen 1 kuurweek merkt u het verschil. Daarna kan worden volstaan met een onderhoudsdosering van 1 a 2x per week
 

PediCare

Maakt de voeten geurloos en vermindert het transpiratievocht. 3 tot 4 dagen aanbrengen met een doekje op de voetzolen en tussen de tenen. Daarna 1 a 2x per 14 dagen of naar behoefte PediCare gebruiken.
 

Daktarin strooipoeder

Deze schimmelwerende talgpoeder is zeer effectief gebleken bij mensen met ernstige zweetvoeten. Het poeder moet dagelijks op de voeten aangebracht worden.